18 Ιουλ 2012

Το μόνο κλειδί είναι η παραγωγή

 Στο Θεσσαλικό κάμπο καλλιεργούνται κάπου 2.500.000 στρέμματα. Η Θεσσαλία είναι κατ' εξοχή αγροτική περιοχή. Τα εργοστάσια λίγα, πολύ λίγα. Αν δεν ειδωθεί το αγροτικό ζήτημα και οι καλλιέργειες σοβαρά, ο Θεσσαλικός κάμπος, σε πενήντα εξήντα χρόνια θα θυμίζει αποξηραμένη γη. Η εκτροπή μέρους των νερών του Αχελώου, σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, είναι το μόνο μέλλον που μπορεί να έχει αυτός ο τόπος, ώστε να ανακάμψει.
Αλλιώτικα θα στεγνώσει και πρακτικά και μεταφορικά.
Είπα και παραπάνω, απαντώντας και συμφωνώντας με τη Χριστίνα, με σεβασμό στη φύση, με ότι αυτό σημαίνει. Δεν είμαι ειδικός..
Αλλά μπορώ να φαντασθώ, αυτό τον τόπο της προβληματικής σιτοπαραγωγής, των τεύτλων και του βαμβακιού, της φτώχειας και της αγωνίας, σ' ένα άλλο επίπεδο. Που θα πάνε κι έρχονται αεροπλάνα και νταλίκες στην Ευρώπη και στον κόσμο, με φρέσκα λαχανικά και ειδικές ανταγωνιστικές καλλιέργειες π. χ αρωματικά φυτά. Αυτό για να γίνει όμως χρειάζεται νερό. Θυμάμαι την αγωνία του πατέρα μου με τα σιταροχώραφα, που αν δεν υπήρχε η επιδότηση δεν θα υπήρχαν ούτε αυτά. Γενικώς νομίζω ότι αν θα κόψουν τις επιδοτήσεις η Θεσσαλική γη θα ερημώσει..
Τι θα απομείνει;
Μόνο η μετανάστευση.
Οι τσιμεντουπόλεις μας και η άλογη ''επένδυση'' στην οικοδομή και στο τσιμέντο της πόλης, όχι μόνο δεν παράγει, αλλά χωρίς την καλλιέργεια της  γης, δεν υφίσταται.
Και η γη θέλει καλλιέργεια και η καλλιέργεια θέλει νερό.
Και τέλος πάντων δεν μπορούμε να λέμε δεν κάνουμε δρόμους, να μην σκοτώνουμε το περιβάλλον. Η Εγνατία άλλαξε όλη τη ζωή της Βόρειας χώρας.
Και δεν είναι η κατασκευή κάποιων υδροδεξαμενών, που θα διαχειρίζονται πρακτικά μέρους των νερών του Αχελώου, ούτε πυρηνικό εργοστάσιο, ούτε κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Είναι θέμα ζωτικής επιβίωσης του πιο μεγάλου, αλλά και πιο φτωχού κάμπου της χώρας. Οι δογματικές και αόριστες κατά καιρούς θέσεις των οικολόγων, δεν δίνουν απαντήσεις.
Και τέλος πάντων όλο αυτό το ανορθόδοξο μοντέλο της ελληνικής ανάπτυξης, είναι που έφτιαξε την Αθήνα του μισού πληθυσμού της χώρας και της ερήμωσης της υπαίθρου. Και στο τέλος  οδήγησε στην κατάρρευση της χώρας.
Το μόνο κλειδί είναι η παραγωγή.
Άλλο δεν έχουμε.

Ταξιδευτής
18 Ιουλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου