10 Οκτ 2011

Ανδρική και γυναικεία γραφή

''Δυό πουλιά αν τα δέσεις, δεν πετούν κι ας έχουν τώρα τέσσερα φτερά.'' η πρόταση που με κέρδισε.
''Δεν τα λέει αυτά ένας άντρας ..'' η πρόταση που με χάλασε..
                                                           

Και εξηγούμαι:

Το κείμενο είναι Έρωτας. Ό Έρωτας είναι και πόλεμος. Ο στόχος του πολέμου είναι η κατάκτηση.
Η  συνθήκη ''Τι θέλουμε νομίζεις .. να μας δίνετε αυτές τις λίγες ελιές και σ αντάλλαγμα θα  παίρνετε ολόκληρο τενεκέ με λάδι.  Εμάς.''
Ο άντρας πορθητής, η γυναίκα το κάστρο.
Αιώνες το ίδιο παιχνίδι. Ο άντρας κατέκτησε το θήραμα. Το έβαλε στο κλουβί του. Κάποιες λιγότερες φορές, οι ρόλοι αντιστρέφονται στην εποχή μας. Που ακόμα καλά κρατεί απ' την εποχή του φαλού.

Ο άντρας και η γυναίκα, με ίσα δικαιώματα απέναντι στη ζωή, δεν ήρθε ακόμα. Σε όλα τα επίπεδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο άντρας χάνει τον ανδρισμό του και η γυναίκα τη θηλυκότητα της.
Και πάλι εξηγούμαι:

Το τελικό στάδιο του έρωτα, είναι η μετεξέλιξη του σε Αγάπη. Σε ανιδιοτέλεια δηλαδή. Αυτό προϋποθέτει βαθειά εκτίμηση και θαυμασμό.
Και η μεγαλύτερη προϋπόθεση, η Αυτονομία. Αυτό ακόμα δεν κατακτήθηκε. Ούτε στην εποχή μας .
Ο άντρας θύμα του οικονομικού λαγνισμού, προβάλλεται κατά κόρο ως το αρσενικό  ως και  βαρβατίλα, οικονομικά πετυχημένος, με ωραία  αυτοκίνητα, καλό βιβλιάριο τραπέζης κ.λ.π, αγκωνάρι στο «αδύναμο φύλο». Ο άντρας που αποχαυνώνεται τις Κυριακές στα γήπεδα, που παίζει στα χρηματιστήρια, που συζητάει με τις αντροπαρέες του για το καλύτερο ψάρι, για τις καινούριες εκδόσεις των αυτοκινήτων και τα τελευταία εξελιγμένα όπλα.
Η γυναίκα, το άλλο θύμα, φορτώνεται το σπίτι, τα παιδιά, τα κομμωτήρια και αναλίσκεται στις γυναικοπαρέες, για το μεγαλύτερο πέος. Ψεύτικες κούκλες.
Δώσε στους άντρες ποδόσφαιρο και στις γυναίκες  συνταγές μαγειρικής και μόδας. Χαρακτηριστικό υπανάπτυκτων και φασιστικών καθεστώτων.
Σαν και το δικό μας σήμερα. Κιχ δεν θα βγάλουν απέναντι στη βία της εξουσίας. Κάθε εξουσίας.
Κατά τη γνώμη μου είναι από τους βασικότερους λόγους, για την σημερινή εξαθλίωση. Οι τηλεοράσεις και τα γήπεδα καλά κρατούν.
Αποτέλεσμα ανδρικά περιοδικά και γυναικεία κους κους. Το όπιο του λαού.
Τους έχουμε στο χέρι μας.

Τι θα πει  δεν τα λέει αυτά ένας άντρας; Μη και χαρακτηρισθεί ομοφυλόφιλος; Μην εκδηλώσει τις κρυφές του διαθέσεις και απομυθοποιηθεί; Μη χάσει το πρότυπο, που του καπέλωσαν;

Σ’ ένα κείμενο για τον  έρωτα, με τις πιο κρυφές επιθυμίες, δεν υπάρχει γυναικεία και ανδρική γραφή, υπάρχει ανθρώπινη σκέψη.
Σε αντίθεση με ότι έγραφα παραπάνω, πέρα από τις επιμέρους παρατηρήσεις, δώσατε αφορμή και σε μένα να εκφρασθώ.
Ωμή η πραγματικότητα. Ετεροκαθορισμένη. Το προαιώνιο παιχνίδι, -που αν κάποτε δεν λάβει τέλος,- το σύνθημα κάντε έρωτα και όχι πόλεμο δεν θα επανέλθει. Ο πόλεμος καλά κρατεί….

Ταξιδευτής
10 Οκτωβρίου 2011

Οι προτάσεις σε εισαγωγικά από κείμενο του Ιωακείμ Παπαχρόνη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου