7 Αυγ 2018

Νυχτερινές σκέψεις του κήπου


Οι περισσότεροι που διαβάζουν και γράφουν έχουν την οικονομική άνεση του ευ ζην και κατ' επέκταση του χρόνου. Η γενιά του 60 π.χ ήταν όλοι βολεμένοι οικονομικά αστοί. Και σήμερα στην χώρα μας με τον μικρό πληθυσμό και το ελάχιστο αναγνωστικό κοινό το ίδιο συμβαίνει. Μετρημένοι ζουν απ' τα βιβλία τους. Ανάλογα συμβαίνει και με τους αναγνώστες. Προέχει ο βιοπορισμός και ακολουθεί η τέχνη, πόσο μάλλον το διάβασμα που απαιτεί και χρόνο και εγρήγορση της σκέψης. Φυσικά δεν μιλάμε για Άρλεκιν και κυρίες των βορείων προαστίων. Για αξιοπρεπή αναγνώσματα λέμε.
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί οι πλούσιοι ή νεόπλουτοι που ούτε την στοιχειώδη αναγνωστική παιδεία έχουν, αλλά και αλλιώς μετράνε τη ζωή. Με αριθμούς.
Εκεί πάνω, στον ξεπεσμό της νεοελληνικής κοινωνίας πατάνε οι πολιτικάντηδες και παίζουν το παιχνίδι τους, αυτό είναι και το γήπεδο των καναλιών να σερβίρουν τόση σαβούρα. Και το γαιτανάκι συνεχίζεται. Κόμματα, κομματάκια, ομάδες, ομαδούλες, παπαγάλοι και παπαγαλάκια. Ο σκεπτόμενος άνθρωπος πουθενά. Χαμένος στις ετικέτες της μάζας. Μεγάλη αγορά οι μάζες.
Και μετά μιλάμε για Δημοκρατία! Ποιά Δημοκρατία; Αυτή δεν υφίσταται με κατασκευασμένες μάζες, δίχως τον σκεπτόμενο άνθρωπο. Συμφεροντοκρατία ναί!



7 Αυγούστου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου