25 Αυγ 2021

Και ο καιρός...

 Και ο καιρός, οι μέρες, τα χρόνια περνούσαν


Ποτέ δεν είδα τους αναγνώστες σαν πελάτες του βιβλιοπωλείου, πελάτες είναι οι άλλοι των χρηστικών βιβλίων, αυτών που μπαίνουν στη λίστα με τα άλλα ψώνια.

Μια μεγάλη ανάγκη εσωτερικής αναζήτησης, διακαούς πόθου ανακάλυψης του διαφορετικού, διεύρυνσης του ορίζοντα, ένα ταξίδι στα βάθη της ψυχής, οι κοινωνίες του χθες και του σήμερα, του έρωτα και του θανάτου η γνώση, τον οδηγούσαν στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, κοντοστεκόταν για λίγο στη βιτρίνα και μετά χανόταν με τις ώρες στις βιβλιοθήκες. 

Στο τέλος έλεγε πάντα, η καινούρια σοδειά, ευτυχώς που έχω τα βιβλία μου, βαριέμαι αφάνταστα τη θλιβερή καθημερινότητα.

Πως μπορεί κανείς να μεγαλώσει τη μικρή μίζερη ζωή του, δίχως τα μεγάλα ταξίδια του νού και της συναίσθησης; 

Αυτός ο ανοιχτός ορίζοντας για άλλους είναι το καταφύγιο του παραδείσου και για άλλους αδιάφορη αχρηστία. Δυστυχώς στη χώρα μας υπερτερούν συντριπτικά οι δεύτεροι. Είναι μια βασική αιτία της πρόχειρης ελαφρότητας που βιώνει η χώρα. Δεν υπάρχει γεγονός χωρίς αιτία, ούτε φωτιά χωρίς σπίρτο.  Η θεραπεία της αιτίας είναι η πρώτη λύση, οι άλλες έπονται εκ των υστέρων και δεν σε κάνουν προφήτη. Η πολιτική θα μπορούσε να είναι προφήτης, στη χώρα μας προτιμάει τα γαλόνια του πυροσβέστη. Και εκει πάνω αρχίζουν τα νταηλίκια που βγάζουν μαχαίρια. Η πολιτική δεν είναι βέβαια το επάγγελμα των πολιτικών, είναι η πολιτική καθημερινή υπευθυνότητα του πολίτη. Από εκεί αναβλύζουν όλα. 

Είναι μακρύς ο δρόμος της αυτογνωσίας, της κοινωνικής συναίσθησης, της κατανόησης του κόσμου, ώσπου να εξημερωθεί ο άνθρωπος. Η ζούγκλα του καπιταλισμού δεν προσφέρεται, είναι γεμάτο άναρθες κραυγές. Για τους πολλούς φταίνε οι άλλοι, οι άγιοι αγράμματοι σε τίποτα. 

Μετά αναρωτιόταν, τι έκανα στη ζωή μου, έβαλα μια πλάτη για έναν πιο δίκαιο κόσμο ή ξοδεύτηκα στα χαμένα της ατομικής απάθειας και αδιαφορίας. Ύστερα άκουγε εκείνο το τραγούδι του Βασίλη, φυσάει, και έπεφτε στη θλίψη του.

Και ο καιρός, οι μέρες, τα χρόνια περνούσαν, σχεδόν αδιάφορα, σαν το τραγούδι των σειρήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου