16 Αυγ 2021

Το χαμένο καλοκαίρι

"Ο χειρότερος αγράμματος είναι ο πολιτικά αγράμματος. Δεν ακούει τίποτα, δεν βλέπει τίποτα, δε μετέχει στην πολιτική ζωή. Δε δείχνει να γνωρίζει ότι το κόστος διαβίωσης, η τιμή των φασολιών, του αλευριού, του ενοικίου, των φαρμάκων, όλα βασίζονται σε πολιτικές αποφάσεις. Νιώθει ακόμη και περήφανος για την πολιτική του αμορφωσιά, φουσκώνει το στήθος και λέει πως μισεί την πολιτική. Δε γνωρίζει, ο ηλίθιος, πως απ’ την έλλειψη συμμετοχής του στα κοινά προέρχεται η ύπαρξη της πόρνης, το παρατημένο παιδί, ο κλέφτης και, χειρότερα απ’ όλα, οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι, οι λακέδες των εκμεταλλευτριών πολυεθνικών εταιρειών".Μπέρτολτ Μπρέχτ


Διαχρονικά επίκαιρος ο Μπρέχτ, τον διάβαζα στα δεκαεπτά και πέρασα τα εξήντα. Ακόμα πιο επίκαιρος τώρα που οι αδιάφοροι πλήθαιναν,  η εξουσία έγινε πανίσχυρη, οι μάζες χειραγωγούνται ευκολότερα, οι ειδήσεις κατασκευάζονται και οι φτωχοί  στην τσέπη και στο πνεύμα υμνολογούν τον κάθε πλουτοκράτορα απανταχού της γης. 

Θηρίο ανήμερο ο άνθρωπος δύσκολα θα ημερώσει. 

Όμως η ανάγκη κάποτε, όταν θα πεθαίνουν μαζικά άνθρωποι από πείνα, οι αρρώστιες θα θερίζουν, το τελευταίο δέντρο θα καεί, ο παμφάγος καπιταλισμός θα πέσει σαν χάρτινος πύργος, ένας αόρατος ιος θα μηδενίσει το τραπεζικό σύστημα, τότε θα μείνουν μόνο τα κουφάρια και όσων οδήγησαν τον κόσμο στην καταστροφή. 

Τότε θα ανατείλλει ένας καινούριος κόσμος,  το δίκιο θα είναι πάνω από το συμφέρον, τα δέντρα, τα ζώα, τα πουλιά θα έχουν ίδια με τον άνθρωπο αξία, το χαμόγελο της γης θα συμμαχεί για τη ζωή, οι άνθρωποι θα αποφασίζουν δίχως δυνάστες, τα παιδιά θα μεγαλώνουν ελεύθερα.  Η γη θα αποτοξινωθεί απ' τα δηλητήρια, τα όπλα θα είναι άχρηστα και η θερμοκρασία θα επανέλθει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όπως λένε οι Μετερεολόγοι. 


 ~ Το νερό που ποτίζει, μισό αυγουστιάτικο φεγγάρι, ένα αστέρι πάνω στον Κόζιακα, το άρωμα της νύχτας, το γαύγισμα της Λίζας, απαλό δροσερό αεράκι μες το χαμένο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου