18 Αυγ 2021

Μαύρα κι άσπρα σταφύλια

~ " Νους υγιής εν σώματι υγιεί"είπε ο σατιρικός ποιητής Ιούνιος Ιουβενάλης, προτρέποντας τους Ρωμαίους στο δρόμο της αρετής.  Βέβαια τότε δεν υπήρχαν ούτε harold's, ούτε covid. Τώρα κάποιοι επαγγελματίες υπεργυμνάζουν το σώμα, υπερφουσκώνει η τσέπη, να είσαι είκοσι χρονώ και να σε νοιάζει μόνο το τομάρι σου, η  απόλυτη αθλιότητα. Στον αντίποδα βέβαια οι νέοι που ασκούν τη γνώση, γυμνάζουν το σώμα, ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο, παλεύουν για το δίκιο, ερωτεύονται αγνά, πορεύονται ανθρώπινα.  Και είναι οι πολλοί, είναι οι νέοι που δημιουργούν το αύριο, ουδόλως τους νοιάζει να διαφημίζουν μακαρόνια στας οθόνας.

~Ποιός τους δίνει όπλα; Πιθανόν οι ίδιοι που τους καταδικάζουν. Ποιός αρνήθηκε την εξέλιξη του Αφγανιστάν;. Οι πρώην αποικιοκράτες Άγγλοι. Τι έκανε τόσα χρόνια η Αμερικη εκεί; Εξυπηρετούσε τα οικονομικά της συμφέροντα, όπως σε άλλα οχτακόσια σημεία της γης, όσες και οι βάσεις της. Τι έχει στο μυαλό του ένας Ταλιμπάν; Τα σκατά του Ισλάμ.Τα περιττώματα των θρησκειών είναι δογματικά, δεν επιδέχονται χημικές αναλύσεις, δεν θα καταλάβουμε ποτέ. 

~ Αφήνω στην άκρη τη Λευκή Καραβαική του Αττιά, μπολιάζω τις άγριες σκέψεις μου με το ήμερο κλαδί του ονείρου, οι φωτιές καίνε το δάσος, ο ιός απλώνεται πάλι, τα κλήματα τον Αύγουστο είναι φορτωμένα με σταφύλια. Και μαύρα και άσπρα. Ούτε τα σταφύλια βέβαια είναι μαύρα και άσπρα, ούτε η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου