28 Φεβ 2015

Ειδήσεις δημιουργικής ασάφειας




~ Η μνημονιακή κυβέρνηση φέρνει τα πρώτα αντι-μνημονιακά νομοσχέδια στη Βουλή. Πιστή στο προεκλογικό της πρόγραμμα και άπιστη στα ήθη και τα έθιμα της χώρας. Για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το περιεχόμενο, αλλά με το περιτύλιγμα, η αντιπολίτευση θα ψηφίσει όχι. Ίσως και ναι, για να αποφύγει τα περαιτέρω.
~ Ο υπουργός οικονομικών πιστός στις δεσμεύσεις απέναντι στη συμφωνία με τους εταίρους αποφάσισε να αυξήσει τον φπα στο χαβιάρι. Κάτι πρέπει να κάνουμε για να δείξουμε καλή θέληση. Ο Σαμαράς διαμαρτύρεται και αντιπροτείνει το βιβλίο. Θεωρεί ότι έτσι δεν θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.
~ Τα σύκα είναι νόστιμα, αλλά έχουν πολύ ζάχαρο για τον άνθρωπο. Τα φύλλα συκής όμως είναι θρεπτικός καρπός για τα πρόβατα. Αυτά παθαίνει όποιος δεν σκέφτεται τίποτα άλλο στη ζωή του εκτός απ’ το ευρώ. Ακόμη και να το μετρήσει τον Ιούνιο σαν δραχμή.
~ Χτες άρχισαν να ξεσκουριάζουν και οι Σκουριές. Κάποιοι το ήξεραν από παλιά. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. Μπορεί να είναι ένα ερωτευμένο πρόσωπο. Τα χρυσαφικά είπε o γκριζομάλλης υπουργός κινδυνεύουν από τους κλέφτες. Δεν μας είπε φυσικά κάτι καινούριο, γι’ αυτό δεν το είπε καθόλου.
~ Επιτέλους, όσοι δεν έχουν κάρτα τραπέζης, θα αποκτήσουν μία παρόμοια. Βασικό χαρακτηριστικό της η δωρεάν αγορά χρόνου. Η κυβέρνηση άλλαξε. Είναι καιρός να αλλάξει και ο χρόνος. Αν και αυτό δεν φτάνει, τότε θα μελετηθεί η καθιέρωση τριανταεξάωρου. Αλλά αυτό θα γίνει σταδιακά.
~ Επίσης μ’ αυτή την κάρτα θα μπορείς να αγοράσεις ένα ψωμί, ένα γάλα και εκατό γραμμάρια σταφίδα. Τι άλλο θέλει ο άνθρωπος για να ζήσει; Να μην πεθάνει. Υπό μελέτη είναι ακόμα και ένα εβδομαδιαίο σημειωματάριο για όσους θέλουν να γράφουν ποιήματα. Γιατί τα αφηγήματα, ο περισσότερος κόσμος τα έχει βαρεθεί.
~ Την Πέμπτη παίζεται στους κινηματογράφους η ζωή του Stephen Hawking. με τίτλο η θεωρία των πάντων. Ο Hawking ισχυρίζεται ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία. Ενδιαφέρον έχουν και τα προσεχώς μην τα χάσετε. Πρόκειται για τη θεωρία των παιγνίων με πρωταγωνιστή τον διάσημο οικονομολόγο Yanis Varoufakis
που ισχυρίζεται ότι η τρύπα ενός χρέους δεν κλείνει με τοξικά απόβλητα.
Ο Εντι Ρέντμεϊν απέσπασε το Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου ερμηνεύοντας τον ίδιο τον Χόκινγκ στα φετεινά Όσκαρ, ο Yanis Varoufakis φιλοδοξεί ερμηνεύοντας τον εαυτό του, να το πάρει του χρόνου.
~ Λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά είπε ο Πρωθυπουργός. Ευτυχώς που έχω κάρτα ανεργίας. Πάντα τεμπέλης ήμουν. Όσοι δούλεψαν σκληρά όλοι τους τώρα έχουν λεφτά. Δίκαια παραπονούνται οι εκατομμυριούχοι για έκτατη φορολογία του πλούτου. Τόσο δούλεμα χαμένο.
~ Το μετάνιωσαν όσοι δεν έφυγαν νωρίς από το δημόσιο. Πάνω από τα πενήντα οι αποχρώσεις είναι πολλές, είναι κρίμα να μην τις απολαύσεις. Τρέχουν τώρα στα σινεμά να δουν τι έχασαν. Και η σύνταξη να ρέει άφθονη στην πιο ωραία νιότη. Τι καλά περνούσαμε με Βενιζέλο Σαμαρά. Όλοι μαζί τα κουκουλώναμε.
~ Ο κόσμος χορταίνει με μια εικόνα πια. Να κλείσουμε με τον καιρό.
Αλλιώς συμβάλλουμε στην οξεία καναπεδίτιδα. Προκαλεί πόνους στη μέση και δεν αφήνει την ανάταση να αναπνεύσει.

Φυσάει. Από παντού.



Ταξιδευτής
28 Φεβρουαρίου 2015

25 Φεβ 2015

Ειδήσεις της επόμενης μέρας




~ Ένα μήνα αριστερά και ακόμα δεν ήρθε ο σοσιαλισμός, γράφουν πολλοί. Δίκιο έχουν έπρεπε στις 26 να συμβεί. Άρα δεν θάρθει. Μην περιμένουν άδικα.
~ Η Άνοιξη πάντως θαρθεί μέσω εθνικής ομοψυχίας στη βουλή. Τα αδώνια ήδη γιορτάστηκαν σήμερα. Με ομοβροντία που ξεκαθάριζε το τοπίο να υποδεχτεί την άνοιξη. Οι αμυγδαλιές άνθισαν κιόλας.
~ Κι ενώ στη βουλή είχαμε ομοψυχία, στις οθόνες είχαμε εμφύλιο. Τα αριστερόμετρα έγιναν σπαθιά στα Δελφικά Μυστήρια. Μπλέκουν βέβαια και άλλα εκκλησιαστικά μυστήρια όπως αυτό του βαπτίσματος του Ένφια. Ο Ένφια είναι ένας απομηχανής θεός των σύγχρονων Ελλήνων. Ένας Φμαπ θα μας σώσει, έτσι θα σταματήσει ο σπαραγμός.
~ Αν στείλουμε όλοι από μια επιστολή στον πρωθυπουργό, δεν θα του μείνει χρόνος να ψήσει την Μέρκερ- ζωντανή. Και το είπε καθαρά, θέλει στρατηγική και μυαλό. Η ποντικοπαγίδα με το δικό μας τυρί δεν μας αξίζει.
~ Οι Έλληνες στα γήπεδα σκοτώνονται. Για την πολιτική ουδείς. Πλέον. Ανέλαβε έργο η κυβέρνηση. Όπως πάντα άλλοι θα μας λύσουν τα δικά μας προβλήματα. Και ο Μαρινάκης με τον Αλαφούζο τα δικά τους. Με την στήριξη όλων. Μη το κλείσει το μαγαζί η κυβέρνηση, αποδίδει.
~ Επιτέλους ο Σαμαράς αποδέχτηκε το μαίηλ Χαρδούβελη, μετά από σκληρά βασανιστήρια. Ήταν καλύτερο, είπε από το δικό τους. Είπε κι άλλα. Για το μπες βγες.
Τον ακολούθησε πακέτο ο Βενιζέλος. Βλέπετε υπάρχουν ακόμα και οι δύο. Όπως και ΑΤΜ για όσους έχουν ακόμα ευρώ.
~ Πέρασε ένας μήνας και ακόμα δεν επανήλθε η ενιαία τιμή βιβλίου. Μα με τι ασχολείται τέλος πάντων αυτή η κυβέρνηση;
Επειδή ο Τσίπρας είπε ότι ακούει τον λαό, έσπευσε ο άλλος να προτείνει την πρώτη μέρα σχολεία φυσικής καλλιέργειας διαρκούς φοίτησης. Τίποτα δεν έγινε ακόμα. Μήπως τελικά μας εξαπατά η αριστερά;
~ Ζόρια, ζόρια, ζόρια. Από πολλούς και ακόμα περισσότερα από τα κανάλια. Τι καλά περνούσαμε τραγουδάν ολημερίς σε πένθιμο τόνο.
~ Αν πριν αρχίσει να νομοθετεί η κυβέρνηση τόσος οδυρμός, φαντάσου μόλις περάσουν τα πρώτα νομοσχέδια. Όλα δείχνουν ότι βρίσκεται σε δρόμο καλό. Αν φορούσε και τα παπούτσια ορειβασίας θα ήταν καλύτερα. Χειμώνας ακόμα.
~ Άραγε γιατί κάποιοι δεν μπορούν να δούνε την συμφωνία με τους συνεταίρους σαν εκεχειρία, αφού όλα το κρυφομαρτυρούν; Αν στον πόλεμο δεν πας για να νικήσεις, στρατιώτη μου μην πας. Παραμένω ακόμα αισιόδοξος. Μέχρι να απογοητευτώ στον λάκο των λεόντων.
~ Βρέχει. Αυτό είναι γεγονός.
~ Και μια ματιά στο χρηματιστήριο: Ταπί και ψύχραιμοι. Μέχρι τελικής πτώσεως.



Ταξιδευτής
25 Φεβρουαρίου 2015

Αγκάλιασε ένα δέντρο




Όταν μια φωνή και μια κιθάρα κάνει θαύματα
Φαντάσου πολλές φωνές και μια ορχήστρα
Αν αυτό δεν σε ικανοποιεί
Φαντάσου την Άνοιξη
Έρχεται
Ή μια συναυλία χελιδονιών
Μικρά τιτιβίσματα η ζωή
Δυνατών ονείρων
Απλωμένες νότες αιωνιότητας η ψυχή
Συγκεντρώσου κάπου
Να πετύχεις τον στόχο
Μη χάνεις τον πολύτιμο χρόνο σου
Στις άναρθρες κραυγές της παραφωνίας
Αγκάλιασε ένα δέντρο να ψηλώσει
Σε καρτεράει ο έρωτας
Και ο θάνατος.

Ταξιδευτής
25 Φλεβάρη 2015

22 Φεβ 2015

Την Παρασκευή το πρόγραμμα έχει σεξ.....


Η καινούρια για πρώτη φορά στην χώρα μας αριστερή κυβέρνηση, πρέπει να το αποδείξει. Είναι άνθρωποι μέσα από τους αγώνες του λαού για έναν καλύτερο κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει. Άνθρωποι άφθαρτοι από την εξουσία, απαλλαγμένοι από βαρίδια της προηγούμενης αρρωστημένης κατάστασης, έχουν τη δυνατότητα να τα ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Καλούνται να λύσουν έναν γόρδιο καπιταλιστικό δεσμό που άλλοι δημιούργησαν. Δεν θα είναι εύκολο. Αν δεν υπάρξουν συγκρούσεις, δεν πρόκειται η εξουσία και ο πλούτος που κατέχουν οι λίγοι, να παραδοθεί στη θέληση της λαϊκής εντολής.
Έχει δίκιο ο Σόιμπλε όταν λέει ότι κάθε νέα κυβέρνηση έχει το πρώτο ραντεβού με την πραγματικότητα. Αν καταλάβαινε κιόλας πως ετούτη η κυβέρνηση είναι αριστερή και πως θα πρέπει να σταθεί συνεπής και με το ραντεβού της ιστορίας, τότε θα είχε και κάποιο νόημα ότι λέει.
Και η Ελληνική πραγματικότητα, όπως και η ιστορία μας δεν έχει σχέση με τη Γερμανική. Γονατίσαμε πολλές φορές από εχθρούς και σηκωθήκαμε άλλες τόσες. Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα, γράφει η Μαριάννα Κορομηλά στο βιβλίο της για έναν Μικρασιάτη, που εφτά φορές καταστράφηκε και εφτά φορές αναστήθηκε. Η κομπλεξική με την ιστορία της Γερμανία, παλεύει μέσα από την παραγωγή υλικού πλούτου να αποενοχοποιηθεί κάνοντας προγραμματισμένα ρομποτάκια τους πολίτες της. Και εν πολλοίς το κατάφερε και μπράβο της. Αλλά ελάχιστοι Έλληνες και άλλοι λαοί βεβαίως, ζηλεύουν το ψυχρό γερμανικό μοντέλο ζωής. Αυτό το κάθε Παρασκευή το πρόγραμμα έχει σεξ σκοτώνει …..
Κάθε λαός έχει τα δικά του. Καλά και κακά. Ούτε μόνο καλά έχουμε. Ούτε μόνο κακά. Το μεγαλύτερο κακό βέβαια το δικό μας είναι το σύμπλεγμα του εμφυλίου που μας κυνηγά ακόμα. Αυτό που κάνει το αυτονόητο, να μοιάζει με ουτοπία.
Το σύνδρομο αυτό δημιουργεί διάφορες κατηγορίες αυτοαποκαλουμένων επαναστατών που ανάλογα με τον αγώνα δρόμου, φωνάζουν πριν ακόμα δοθεί η εκκίνηση επειδή νομίζουν ότι είναι παντογνώστες. Πόσα τέτοια αριστερά καλάμια προέκυψαν αυτές τις πρώτες μέρες. Μοιραία πέφτουν σε λάθη, γιατί βάζουν το κάρο μπροστά στο άλογο. Ψυχραιμία φωνάζουν κάποιοι άλλοι. Και ο χορός καλά κρατεί. Και σήμερα λόγω της αποκριάς τον δικαιούμαστε.
Ο χρόνος θα δείξει. Η τραμπάλα δεν είναι παρά ένα παιχνίδι. Αν υπάρχει πολιτική βούληση θα υπάρξει λύση. Αν δειλιάσουμε στις απειλές και στις συνθήκες δεν θα υπάρξει ποτέ.
Και κανένας από μας δεν θέλει να σερνόμαστε σε έναν αργό θάνατο. Αυτή ήταν συνειδητή επιλογή των προηγούμενων. Ήθελαν λέει να σώσουν την Ελλάδα, τα βουνά και τα λαγκάδια, δεν τους ένοιαζε πόσοι καθημερινά πέθαιναν. Όπως δεν νοιάζει και τους Γερμανούς βεβαίως.

Ταξιδευτής
22 Φεβρουαρίου 2105

20 Φεβ 2015

Ειδήσεις της άλλης μέρας




~ Προχωράμε μπροστά με παλιά υλικά. Αναδύονται μόνα τους στον αφρό καινούρια συνθήματα. Θα προκόψουμε.
~ Έχουμε δύο λύσεις. Να μείνουμε όπως θέλουμε ή να φύγουμε όπως θέλουμε. Λύσεις που δεν τις είχαμε πριν τις εκλογές. Αν είχαμε και εκλογές μες τον Σύριζα για τον πρόεδρο, τότε θα είχαμε το αποτέλεσμα της δημοκρατίας. Δεν πειράζει θα έχουμε εν καιρώ την απλή αναλογική. Ουάου.
~ Επανέρχεται στην επικαιρότητα το φαίνεσθαι και το είναι. Πανάρχαιο παιχνίδι. «μόνο με την καρδιά βλέπουμε καλά, την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια». Μικρός πρίγκηπας, μικρό βιβλίο, μεγάλες αλήθειες.
~ Τα παιδία της Ευρώπης παίζουν, όπως έπαιζαν πάντα. Τους αρέσουν τα παιχνίδια στις πλάτες των λαών. Αλλά με μια κλωτσιά στ’ αρχίδια τους, θα καταλάβουν πως γκρεμίζεται ο κόσμος τους. Ας τη δούμε, να τελειώνουμε.
~ Ακούω κόκκινο. Κάθε λίγο ακούω και τον θάνατο του βιβλίου. Στην πλατεία Κοτζιά. Ακόμα και το κόκκινο ροζ το βλέπω τώρα.
~ Ας πάρει κάποιος την βόμβα απ’ τα χέρια του Ρωμανιά. Μάτι δεν κλείνει, θα σκάσει στα χέρια του.
~ Τριγωνικές συνομιλίες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup, διαβάζουμε. Μακάρι να διαβάσουμε μετά ότι τετραγώνισαν τον κύκλο. Ώστε να πατάει σταθερά η Ευρώπη.
~ Απορεί κανείς με όσους οδήγησαν τη χώρα ως εδώ. Τώρα ζητάνε και τα ρέστα; Μετά από σαράντα χρόνια να περάσουν για το λογαριασμό.
~ Και να μη ξεχνιόμαστε
“Οι μόνοι που αξίζουν για μένα είναι οι τρελοί, αυτοί που τρελαίνονται για να ζήσουν, να μιλήσουν, να σωθούν, που ποθούν τα πάντα την ίδια στιγμή, αυτοί που ποτέ δεν χασμουριούνται ή δεν λένε κοινότοπα πράγματα, αλλά που καίγονται, καίγονται, καίγονται σαν τα μυθικά κίτρινα ρωμαϊκά κεριά...” Jack Kerouac

Ταξιδευτής
20 Φεβρουαρίου 2015

16 Φεβ 2015

Ειδήσεις της άλλης μέρας




~ Πάνω απ’ όλα ο Άνθρωπος. Έχοντας αυτό στο νου και στην καρδιά της η κυβέρνηση έχει μαζί της και τη νίκη. Την νίκη των λαών. Ότι και να γίνει.

~ Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι σύμβολο. Αλλά η ουσία είναι τι θα συμβολίζει. Υπάρχουν άνθρωποι που συμβολίζουν το τίποτα και άλλοι που συμβολίζουν το Όλον.
Μια γυναίκα του δίκιου και του πολιτισμού θα ήταν ένα καλύτερο σύμβολο.

~ "Ίσως κατεβάσουμε πρόταση για Πρόεδρο" είπε ο Σταύρος. Περιμένουμε να την ακούσουμε μετά την εκλογή. Ίσως έχει κάποια καλή ιδέα.

~ Η δημοκρατία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Το δέντρο έχει την κορυφή του πάνω από την Ελλάδα. Υπάρχουν ευτυχώς ακόμα Έλληνες που το ποτίζουν. Για το καλό της Ευρώπης.

~ Η Μέρκελ κατρακυλάει στο εσωτερικό της. Καιρός να κατρακυλήσει και στα μάτια μας. Όπως και στα μάτια του κόσμου ολόκληρου. Βέβαια έχει ακόμα τον Σαμαρά να την στηρίζει, αλλά ο Σαμαράς δεν στηρίζεται ούτε στα πόδια του πια. Τον πάει κρατώντας ο Άδωνης ως το τέλος του. Κάθε χωριό έχει τον τρελό του και τα κανάλια τον γελωτοποιό τους.

~ «Λυπάμαι για τους Έλληνες» είπε ο Σόιμπλε. Εμείς δεν τον λυπόμαστε καθόλου. Ούτε τον λυπηθήκαμε ποτέ.

~ Οι γέροντες έχουν τη σοφία, αλλά το μέλλον ανήκει στους νέους. Αυτοί έχουν τον έρωτα στα χέρια τους.

~ Κάποιοι κάνουν αρνητική κριτική στην κυβέρνηση πριν ακόμα τη δουν. Οι ίδιοι βέβαια που έκαναν και προεκλογικά. Καλά κάνουν αφού έτσι νομίζουν. Αλλά στο τέλος θα μοιάζουν γραφικοί. Φαίνεται ότι δεν κατάλαβαν τίποτα. Ψάχνουν ακόμα το μαγικό ραβδί.

~ Υπάρχουν καλάμια και καλάμια. Τα μεγαλύτερα είναι αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και περιφρονούν τη γνώμη των άλλων. Αυτοί ποτέ δεν θα γίνουν καλοί συγγραφείς γιατί δεν έχουν μάθει να ακούνε κιόλας. Ο καιρός της παντογνωσίας πέρασε ανεπιστρεπτί. Και των αυτάρεσκων σπουδαίων.

~ Είμαστε όλοι Έλληνες, απ’ άκρη σ’ άκρη της γης. Έτσι επικοινωνούν οι λαοί. Είμαστε όλοι Ισπανοί. Είμαστε όλοι Ιταλοί. Είμαστε όλοι Γάλλοι. Είμαστε όλοι….. Είμαστε όλοι Ένα. Χωρίς σύνορα.

~ Τζιχαντιστές. Ένας καινούργιος λοιμός πλήττει την ανθρωπότητα. Όταν οι θρησκείες γεννούν πολέμους.

~Ευτυχώς που ο θεός είναι παντοδύναμος και αντέχει με όσα συμβαίνουν στα πλάσματά του. Συνεχίζει αρμονικά βέβαια να ασχολείται με τον καιρό. Προετοιμάζει την άνοιξη. Αν δεν υπήρχαν οι εναλλαγές του καιρού θα είχαμε πλήξει.

~ «Διαρρήκτες στο σπίτι της Βάνας Μπάρμπα ενώ κοιμόταν». Της πήραν τα κλειδιά από το μυαλό της και ένα μαύρο σουτιέν πάνω από το κομοδίνο.

~ Η φιλία ενός σκύλου και μιας γάτας είναι καλή είδηση. Κούρασαν οι λυκοφιλίες.

Καλή Δευτέρα και καλή εβδομάδα!

Ταξιδευτής
16 Φεβρουαρίου 2015

14 Φεβ 2015

Για τον φίλο βιβλιοπώλη της Μαδρίτης.



Talisman


Γνωριζόμαστε και ας μη συναντηθήκαμε ποτέ.
Μέσα από τον ίδιο ουρανό, δυο κόκκοι στην άμμο που βρέχεται από την ίδια θάλασσα, ελάχιστοι μέσα στο σύμπαν, ελάχιστοι και στον χρόνο.
Γνωριζόμαστε από το αίμα που τρέχει στις φλέβες μας.
Από την ίδια προσευχή των κρυφών αναστεναγμών μας.
Άξιον εστί ο νοητός ήλιος που δένει τα χιλιάδες βιβλία που κρατήσαμε στα χέρια μας.
Η γλώσσα σου, η γλώσσα μου, η πανανθρώπινη γλώσσα της μουσικής, της φωνής των λαών.
Οράματα και αγώνες, δίκαια να μοιραστεί ο πλούτος της γης στις ζωές των ανθρώπων.
Μέσα από την μυρωδιά του τυπωμένου χαρτιού, από τη σοφία των αιώνων. Από τους μικρούς φάρους της στεριάς.
Μέσα από τα μάτια της φίλης μας που αγωνιά για τα πέτρινα γεφύρια που σμίγουν τον κόσμο.
Από τον Πάμπλο Νερούντα ήπια εγώ, από τον Οδυσσέα Ελύτη εσύ.
Μεθύσαμε τη ζωή μας από λέξεις πρωτόγνωρες, κρασί κόκκινο μεταλαβιάς.
Η χώρα μου αναστήθηκε, αναπνέει ξανά. Η δική σου ακολουθεί με βεβαιότητα. Με τη σιγουριά του ανθρώπου που θέλει να ζήσει.
Μας πολέμησαν οι δυνατοί, μας πολεμούν ακόμα. Αυτοί που δεν έμαθαν ποτέ οι νίκες πως μετριούνται.
Εμείς ξέρουμε.
Πάνω στο άρωμα του χαρτιού φτερούγισε η ψυχή μας.
«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» έλεγε ο πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγας Φεραίος. «Πάρε μου το ψωμί, αν θες,/πάρε μου τον αγέρα,/ μα μη μου παίρνεις το γέλιο σου.» έγραφε ο Πάμπλο Νερούντα.
Για φυλαχτό θα κρατήσω το Άξιον εστί στη γλώσσα σου. Αόρατο νήμα φιλίας. Να μετράμε τις νίκες των ονείρων μας.
Καλή αντάμωση.

Ταξιδευτής
14 Φεβρουαρίου 2015

13 Φεβ 2015

Βραδιάζει



Ένα ζευγάρι σκυλιών ερωτοτροπεί. Μικρά πουλιά ψάχνουν μια φωλιά να περάσουν την χειμωνιάτικη νύχτα. Στο πράσινο λιβάδι δυο υγρά μάτια νερού της βροχής καθρεφτίζουν το ηλιοβασίλεμα. Γυμνά δέντρα στον κάμπο υψώνουν στον ουρανό, ελπίδες της άνοιξης. Η ανθισμένη αμυγδαλιά στην άκρη του κήπου, προσεύχεται να περάσει ανώδυνα ο υπόλοιπος χειμώνας. Άσπρο χιόνι αντίκρυ στο βουνό εναλλάσσει τις ανταύγειες της φύσης και των ανθρώπων. Φλεβάρης μήνας.
Η νύχτα σε λίγο θα κρεμαστεί από τα αστέρια του καθαρού ουρανού. Διαύγεια μες τον χειμώνα. Κάθε πρωί η νύχτα παραδίδει στη μέρα. Νομοτελειακά.
Ψύχραιμα και θαρρετά η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Ένας διαβάτης προχωράει αποφασισμένος να φτάσει εκεί όπου δεν μπορεί.
Ως εκεί που μπορεί.
Μόλις ξεκίνησε.
Ένας ολόκληρος λαός τον ακολουθεί.



Ταξιδευτής
13 Φεβρουαρίου 2015

11 Φεβ 2015

Ειδήσεις της άλλης μέρας




~ Ο πρωθυπουργός ήταν απαράδεκτος χτες στον βράδυ απέναντι στον πρώην. Δεν συμπεριφέρονται με τάπες σε άτομα με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης.

~ Αντίθετα δεν υπάρχει πρόβλημα με τον ευφυή Βενιζέλο. Αυτός έχει τρόπο να κάνει το μαύρο άσπρο. Τον παραδίδεις πακέτο στην Δικαιοσύνη. Για πολιτικά εγκλήματα κατά συρροήν σε βάρος ενός λαού. Και λίπος έχει, θα αντέξει στη φυλακή.

~Το 75% στηρίζει την Ελληνική κυβέρνηση. Το άλλο 25% φαίνεται τρέμει. Στη θέση τους κι εγώ θα έχανα τη γη κάτω από τα πόδια μου. Τα πάρτυ κάποτε τελειώνουν.

~ Όλα είναι πρωτόγνωρα στην Ελλάδα. Και στη Ευρώπη. Εκδηλώσεις συμπαράστασης της κυβέρνησης; Τι είναι αυτό, αναρωτιέται ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ρώτησε τον Καμμένο στη βουλή. Και πήρε απάντηση. Πάντα έπαιρνε απαντήσεις ο Σταύρος και πολλά ευρώ, πάρα πολλά. Περιμένουμε να μας πει και την ιδέα που έχει για απάντηση.

~Το ότι άλλαξε η κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι ξαφνικά θα αρχίσουν να διαβάζουν και να σκέφτονται. Άλλα τουλάχιστον θα επανέλθει η ενιαία τιμή του βιβλίου. Γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που σκέφτονται. Και διαβάζουν.

~ Ο Γκάλης έφερε το μπάσκετ στην επιφάνεια. Ο Αλέξης Τσίπρας την πολιτική.

~ Την τιμητική τους έχουν οι παρενθέσεις αυτές τις μέρες. Άλλοι είναι με την παρένθεση του μνημονίου και άλλοι με την παρένθεση του Σαμαρά. Το σκορ είναι γνωστό.

~ Επίσης και την απο-τιμητική τους έχουν και οι διεφθαρμένοι. Τους φτιάξαμε και υπουργείο. Όλοι τους το αξίζουν, τόσα εκατομμύρια δεν προκύπτουν χωρίς σκληρή δουλειά στις υπόγειες στοές.

~ Μετά την κακοκαιρία, ακολουθεί καλοκαιρία. Ένας λαμπρός ήλιος καμαρώνει την Ελλάδα και τα χαμόγελα των ανθρώπων της.


Ταξιδευτής
11 Φεβρουαρίου 2015

7 Φεβ 2015

Ουζερί σχεδόν τέλεια









Μπορεί να μην έγιναν επίσημα τα εγκαίνια, αλλά εδώ και δύο μήνες το Ουζερί σχεδόν τέλεια έγινε από τα πιο ενδιαφέροντα στέκια της πόλης. Τα εγκαίνια θα γίνουν όταν ο καινούριος πρωθυπουργός της χώρας φορέσει γραβάτα.
Μου συνέβαινε πάντα, μου συνέβηκε και τώρα. Όταν ερωτευόμουνα κάτι γίνονταν μοναδικό. Από τότε σταμάτησα να διαβάζω, να γράφω, να περιφέρομαι. Ο κόσμος αρχίζει και τελειώνει στην οδό Γλάδστωνος. Έτσι γίνεται στο ξεκίνημα.
Οι συζητήσεις με τον chef Τάσος έχουν μόνο ένα σκοπό, να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου. Νόστιμα φαγητά, καθαρά ποτά, καθαρά λόγια.  Μέχρι τώρα τα πάμε καλά, παρά  τις αφόρητες πιέσεις που δεχόμαστε από την κατάσταση στην αγορά. Και θα επιμείνουμε ως το τέλος. Νερό στο κρασί μας δεν θα βάλουμε ποτέ. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι όλα ντόπια, έτσι στηρίζουμε την τοπική αγορά και έχουμε και τα καλύτερα. Εκπτώσεις φτήνιας δεν κάνουμε. Και φυσικά έχουμε αποκλείσει κάθε τι το Γερμανικό μέχρι να πεθάνει η Μέρκερ. Μετά βλέπουμε. Δεν είμαστε ούτε εγώ, ούτε ο Τάσος δογματικοί. Είμαστε απλά ζώντες οργανισμοί, πλάσματα της φύσης.
Ο Τάσος είναι πιο παράξενος βέβαια από μένα. Κάθε πρωί φέρνει από το σπίτι του ένα ποίημα, τρελαμένος με τους καταραμένους ποιητές, και το κολλάει στην πόρτα. Σήμερα έχουμε  Φρανσουά Βιγιόν!
Πεθαίνω από δίψα πλάι στην πηγή, μου είπε για καλημέρα



Στη βρύση πλάι πεθαίνω διψασμένος
ζεστός σαν φωτιά και τρεμάμενος χτυπώντας τα δόντια
Ζω στον τόπο μου, μα τόσο ξένος τόπος
Κοντά στη φωτιά κι όμως αναριγώ
Γυμνός σαν το σκουλήκι, ντυμένος με στολή
Κλαίω με δάκρυα περιμένοντας χωρίς ελπίδα
και ξαναρχίζω σε θλιβερή απόγνωση
χαίρομαι χωρίς ελπίδα καμιά
Δυνατός χωρίς δύναμη, ανίσχυρος
αποδεχτός και παραπεταμένος

Τίποτε δεν μου είναι πιο βέβαιο από την αβεβαιότητα
Το σκοτεινό απωθεί το προφανές
η αμφιβολία το βέβαιο
Η φιλοσοφία μοιάζει ξαφνικό γεγονός
Κερδίζω και φεύγω χαμένος
Όταν χαράζει, λέω, -“Θεέ καληνύχτα”
Ξαπλωμένος ανάσκελα, φοβάμαι τη βροντή
Έχω κάτι τις, μα είναι δεκάρες
Μοναχικός, περιμένω μια κληρονομιά
αποδεχτός και παραπεταμένος

Για τίποτε δεν νοιάζομαι και κόπο δεν κάνω
Πλούτη να βρω και να μην είμαι διεκδικητής

Αυτός που με προσβάλλει είναι αυτός που με επαινούσε
κάθε σοβαρό με κάνει να χλευάζω
Φίλο έχω όποιον με πείσει πως
ένας λευκός κύκνος είναι μαύρος κόρακας
Για όποιον μου κάνει κακό, λέω πως με βοηθά να μπορώ
Ψέμα κι αλήθεια μου μοιάζουν ένα
Όλα τα θυμάμαι, το ελάχιστο δε νιώθω
αποδεχτός και παραπεταμένος

Πρίγκιπα μεγαλόψυχε, ίσως σας ευχαριστούσε να ξέρατε
πως ακούω σιωπηλός μα δεν έχω ιδέα και γνώση
Απ τη μεριά μου υπακούω στους νόμους.
Τί δεν ξέρω; Τί; Τους μισθούς να πάρω ξανά
αποδεχτός και παραπεταμένος.


-Και το πιάτο ημέρας Τάσο;
-Κολοκυθάκια γεμιστά….

Κάθε πρωί συζητάμε. Αυτός στην κουζίνα, εγώ στη λάντζα.  Σπάμε το κεφάλι μας να βρούμε  «το νόημα της ζωής». Ούτε αυτός, ούτε εγώ έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε απ’ αυθείας με το Θεό και να εκτελούμε διαταγές από πάνω. Πρέπει να αυτοοργανωθούμε, ακούγοντας πάντα τη φωνή των φίλων που γεμίζουν καθημερινά το Ουζερί σχεδόν τέλεια. Χωρίς τη δικιά τους δύναμη δεν υπάρχουμε.

Σας γράφω σε ένα διάλλειμα της δουλειάς. Γρήγορα και δίχως δεύτερες σκέψεις. Στα καινούρια μας ηχεία παίζει το  περίφημο
dona dona της Joan Baez.


Ταξιδευτής
7 Φεβρουαρίου 2015 (37)